Monte Nevado

El jamon en su momento perfecto!

 

Monte Nevados motto är el jamon en su momento perfecto, vilket direkt översätts till "skinkan i sitt perfekta ögonblick". Ett motto som Monte Nevado lever upp till.

 

Historien om Monte Nevado går ända tillbaka till 1898 när Juan Olmos återvände hem från kriget och bestämde sig för att använda sina besparingar från militärtjänsten på några hundra grisar.

Juan Olmos och hans familj hade ett hem i höglandet i Segovia – ett område där blåsiga förhållanden och de närliggande snötäckta bergstopparna gav det perfekta klimatet för att torka skinka. Därmed föddes några helt exceptionellt duktiga hantverkare inom området torkning och tillverkning av skinka.

Monte Nevado är också känt som Jamones Segovia.

Inga dussin-skinkor

Monte Nevado följer varje skinka under torkningsprocessen med exceptionell omsorg. Deras skinkmästare granskar och graderar varje skinka en efter en och ansvarar för att varje bit får rätt lagringsperiod.

Monte Nevados specialiserade expertpanel av testare granskar och graderar varje enskild skinka en efter en och ansvarar för att varje skinka är lufttorkad exakt den tid den behöver för att uppnå sin perfekta smak och arom.

Det är ofta certifierade experter inom parfymtillverkning och de mest skickliga inom vinprovning som sköter denna uppgift med sitt förhöjda, välutvecklade och tränade lukt- och smaksinne. Det tar flera år av träning innan man kan veta när en Monte Nevado-skinka har nått sin perfekta punkt.

Mangalica - ett ungerskt äventyr

Berättelsen om Mangalica, den ulliga bomullsgrisen, påminner mest om en saga. På 1990-talet återupptäcktes rasen; en unik gris, ursprungligen från Ungern, som faktiskt räddas från utrotning och slutar med att bli en av de mest prisbelönta raserna i världen inom skinkproduktion.

Med Mangalica skapades en ny specialitet från grisar som föds upp på klassiskt sätt i Ungern - för att inte ta bort dem från deras naturliga livsmiljö - varefter de fraktas till Spanien och torkas enligt den tålmodiga Monte Nevado-traditionen. Bokstavligen en vinnande kombination.

 

Monte Nevado - skinka i mästarklass

I vårt sortiment hittar du även flera andra hantverksprodukter från Monte Nevado, både Iberico Bellota som lufttorkas 36 månader och serranoskinkor där den mest framträdande är lufttorkad i 24 månader och är helt utan tillsatser, precis som mangalicaskinkan.

Monte Nevados serranoskinka på 24 månader utsågs 2022 till Spaniens bästa serranoskinka av det spanska Jordbruksministeriet i Food Awards of Spain!

Monte Nevados skinkor

Monte Nevado - hela historien

Historien om Monte Nevado startar redan 1898 när Juan Olmos kommer hem från frigörelsekriget på Kuba. Han tar pengarna från sin krigstjänstgöring och köper några grisar i syfte att producera skinka.
Se hela historien i Monte Nevados film nedan.

Gastrobutiken

Upptäck vårt unika utbud av charkuterier, ost, oliver, olja, vinäger, grönsaker, fisk, sylt, vin och mycket mer!